یا مظهر العجائب یا مرتضی علی
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

021-88761315

9 صبح تا 6 بعد از ظهر

سامانه مودیان چیست؟ آموزش جامع ثبت‌نام و دریافت شناسه یکتا

سامانه مودیان چیست؟ آموزش جامع ثبت‌نام و دریافت شناسه یکتا

فهرست مطالب

طبق قوانین جدید سازمان امور مالیاتی کشور، ارسال صورتحساب الکترونیک از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی یکی از ضرورت‌ها برای هر کسب‌وکاری است. اشخاص حقیقی و حقوقی مشمول مکلف‌اند صورتحساب های خود را به صورت الکترونیک از طریق سامانه مودیان ارسال کنند تا این سازمان در جریان درآمد آن‌ها قرار بگیرد و میزان مالیات آن‌ها را تعیین کند.

لازم به ذکر است که کسب و کارهایی که صورتحساب الکترونیک خود را در زمان مشخص شده ارسال نکنند مشمول جریمه شده و ممکن است مجوز آن‌ها باطل شود. با ما همراه باشید تا نگاهی جامع به نحوه ثبت نام در سامانه مودیان و دریافت شناسه یکتا انداخته و سایر موضوعات مرتبط با سامانه مودیان را بررسی کنیم.

ارسال صورتحساب الکترونیکی یک الزام است؟

به طور خلاصه؛ بله. طبق قوانین جدید سازمان امور مالیاتی کشور، ارسال صورتحساب الکترونیک از طریق سامانه مودیان به سازمان امور مالیاتی به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی یکی از ضرورت‌ها برای هر کسب‌وکاری است.

سامانه مودیان چیست؟

سامانه مودیان مالیاتی با آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir سامانه‌ای زیر مجموعه سازمان امور مالیاتی ایران است. این سامانه جهت ارسال صورتحساب الکترونیکی و اظهارنامه‌های مالیاتی برای اشخاص حقیقی، حقوقی و به طور کل تمامی کسب و کارهای کشور ایران ایجاد شده است.

باتوجه به لایحه دو فوریتی الحاق تبصره 5 به ماده 2 قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان، اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400، از ابتدای سال 1402 مکلف به صدور  صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان شده‌اند.

لازم به ذکر است که ثبت‌نام در سامانه مودیان برای تمامی کسب و کارها و مودیان مالیاتی اجباری است.

هدف از راه اندازی سامانه مودیان چیست؟

هدف از راه اندازی سامانه مودیان ایجاد عدالت مالیاتی، شفافیت مالی، جلوگیری از فرارهای مالیاتی، جلوگیری از تاثیرگذاری ممیزها در سیستم مالیاتی و به صورت کلی اصلاح و ارتقاء عملکرد امور مالیاتی کشور است.

اشخاص و مشاغل مشمول ثبت نام در سامانه مودیان

براساس اطلاعیه سازمان امور مالیاتی کشور در خصوص اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و با توجه به قانون تسهیل تکالیف مودیان، کلیه اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) به شرح زیر از اول دی‌ماه سال ۱۴۰۲ ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ و یا ۲ از طریق سامانه مودیان برای فروش کالا و خدمات مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی هستند:

  • کلیه اشخاص حقوقی
  • اشخاص حقیقی (صاحبان مشاغل) که میزان فروش خالص کالا و خدمات سال ۱۴۰۲ آن‌ها تا پایان شهریورماه سال ۱۴۰۲، بیشتر از ۱۸۰ میلیارد ریال بوده است.
  • اشخاص حقیقی موضوع جزء ۲ بند ط تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۲، با هر میزان فروش کالا و خدمات سالانه
  • عرضه کنندگان کالا و خدمات مرتبط با طلا، جواهر و پلاتین با هر میزان فروش کالا و خدمات به استناد جز ۴ بند ب ماده ۲۶ قانون مالیات بر ارزش‌افزوده مصوب سال ۱۴۰۰
  • فروشندگان مواد معدنی به واحدهای فراوری مواد معدنی موضوع بند «م» تبصره ۷ قانون بودجه سال ۱۴۰۲ با هر میزان فروش ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع ۱ مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی

نرم‌افزار واسط ارسال صورتحساب به سامانه مودیان چیست؟

مودیان مالیاتی برای ارسال فاکتور در سامانه مودیان به یک نرم افزار واسط نیاز دارند، آنها در این نرم افزار فاکتورهای خود را با استفاده از کد یکتای کالایی که سازمان امور مالیاتی مشخص کرده است صادر می‌کنند. نهایتا با استفاده از این نرم افزار فاکتور نهایی صادر شده به سامانه مودیان ارسال می‌شود. در صورت موفقیت در ارسال، ارسال موفق در نرم افزار نمایش داده می‌شود و این فاکتور در سامانه مودیان قابل رویت است.

بهترین نرم افزارها برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان

بهترین نرم افزارها برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان به شرح زیر هستند:

  1. نرم افزار درسان (thdorsan.com)
  2. نرم افزار گیتی حساب (gitihesab.ir)
  3. نرم افزار هوفر (hoofer.cloud)
  4. گروه نرم افزاری هشت (hashtsoft.com)
  5. نرم افزار مالیتور (malitor.ir)

یک نرم‌افزار واسط مناسب و کارآمد برای استفاده جهت ارتباط با سامانه مودیان باید دارای برخی ویژگی‌ها باشد تا بتواند به آسانی نیازهای حسابداری و تجاری کسب و کارها و مشاغل را مرتفع سازد. برخی از این امکانات و ویژگی‌ها عبارت‌اند از:

  • قابلیت صدور و مدیریت فاکتورهای فروش به صورت سریع و آسان
  • امکان طراحی و سفارشی‌سازی فاکتورهای چاپی با استفاده از قالب‌ها و طرح‌های مناسب
  • قابلیت ارسال مستقیم فاکتورها به سامانه مودیان با استفاده از کد حافظه مالیاتی
  • پشتیبانی از الگوهای صورتحساب سامانه مودیان
  • امکان به‌روزرسانی
  • آموزش و پشتیبانی رایگان برای اطمینان از استفاده بهینه از نرم‌افزار

با توجه به اهمیت حیاتی این امکانات، انتخاب یک نرم‌افزار کارآمد و مناسب برای کسب‌ و کار شما می‌تواند به بهبود عملکرد، افزایش کارایی و اطمینان از ارسال صورتحساب‌ها به سامانه مودیان کمک کند.

ثبت نام در سامانه مودیان

کلیه مودیان مشمول، به منظور صدور صورتحساب الکترونیکی لازم است در سامانه مودیان ثبت نام کنند. برای ثبت نام در سامانه مودیان باید مراحل زیر را طی کرد:

در ادامه به تشریح هر یک از مراحل مذکور خواهیم پرداخت …

قدم اول

ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی»

برای ثبت‌نام و تشکیل پرونده مالیاتی ابتدا باید به وب‌سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کرده و وارد حساب کاربری خود شوید.

ورود و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir مرحله 1
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir
اگر تاکنون در این وب‌سایت ثبت‌نام نکرده‌اید ابتدا به زبانه «دریافت اطلاعات کاربری» بروید و جهت دریافت رمز عبور، اقدام به تکمیل اطلاعات درخواستی کنید.
ثبت‌نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir مرحله 1
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir
قدم اول؛ بخش دوم

تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی

پس از ثبت نام و ورود به سامانه، اقدام به تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی خود کنید. برای این منظور مطابق تصویر زیر، در قسمت «داشبورد مالیاتی» بر روی گزینه «فهرست پرونده‌های الکترونیک» کلیک کنید. توجه داشته باشید که تمامی اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی که در مرحله ثبت‌نام، کسب و کاری را به نام خود ثبت کرده باشند، به طور خودکار در این قسمت دارای یک پرونده خواهند بود.

توجه: برای ثبت نام کامل و استفاده از خدمات مالیاتی حتما لازم است که پرونده مالیاتی شما دارای تاییدیه «گام چهارم» باشد. در ادامه به منظور تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی، جهت اخذ تاییدیه «گام چهارم»، مراحل را یک به یک شرح می دهیم.

تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir

پس از کلیک بر روی «فهرست پرونده‌های الکترونیک» وارد صفحه‌ای می‌شوید که در آن پرونده‌های فعال شما در سامانه امور مالیاتی نشان داده می‌شود. با ورود به «جزئیات پرونده» می‌توانید اصلاحات یا اقدامات لازم جهت تکمیل پرونده را صورت دهید. در صورتی که در این قسمت، پرونده‌ای برای شما نشان داده نمی‌شود، لازم است ابتدا از طریق گزینه «ایجاد پرونده مالیاتی»، اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی خود کنید. در این مرحله شما باید اطلاعات کامل و دقیق در مورد کسب‌ و کار خود را در سامانه وارد کنید.

در نهایت با کلیک روی دکمه «جزئیات پرونده» وارد صفحه بعد شوید.

تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
تشکیل و تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir

برای وارد کردن اطلاعات لازم جهت تکمیل پرونده خود مطابق تصویر زیر، روی قسمت «بروزرسانی و تکمیل ثبت نام» کلیک کنید.

تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir

پس‌ از ورود اطلاعات لازم، سامانه اطلاعات وارد شده را بررسی می‌کند و چنانچه اطلاعات وارد شده ناقص بوده یا نیاز به اصلاحات داشته باشد، سامانه به شما پیغام می‌دهد که ثبت‌نام شما در «گام سوم» قرار دارد. این بدان معنی است که شما برای تکمیل پرونده نیاز دارید تا نواقص آن را رفع کنید. برای انجام اصلاحات لازم طبق تصویر زیر بر روی «نمایش و ویرایش اطلاعات» کلیک کنید.

تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir

در این مرحله طبق تصویر زیر اقدام به تکمیل اطلاعات درخواستی و ناقص کنید.

تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir

پس‌ از رفع نواقص و تکمیل اطلاعات، پرونده مالیاتی شما تکمیل می‌شود و وضعیت آن مطابق تصویر زیر به «گام چهارم» تغییر پیدا خواهد کرد. گام چهارم یعنی ثبت نام و تشکیل پرونده شما نهایی شده و شما می‌توانید از خدمات مالیاتی استفاده کنید.

در تصویر زیر عبارت «ثبت نام کامل و استفاده از خدمات مالیاتی» مشاهده می شود که بیانگر اتمام مراحل ثبت نام و تکمیل پرونده مالیاتی شما است.

تکمیل پرونده مالیاتی - وبسایت my.tax.gov.ir
ثبت نام و تشکیل پرونده در «پنجره واحد خدمات مالیاتی» my.tax.gov.ir
قدم دوم

دریافت گواهی امضای الکترونیکی و کلید عمومی و خصوصی

یکی از پیش‌نیازهای مهم جهت ثبت‌نام در سامانه مودیان، اخذ «گواهی امضای الکترونیکی» است. گواهی امضای الکترونیکی در واقع یک سند دیجیتالی غیر قابل جعل و مُعرف هویت یک شخص حقیقی یا حقوقی است. گواهی امضای الکترونیکی در قالب دو کلید عمومی و خصوصی با فرمت تکست «Txt» است و هر کلید از کاراکترهایی از حروف و اعداد تشکیل شده است. این کلیدها کاملا منحصر به فرد هستند و حکم امضا در پای اسناد الکترونیک را دارند.

مراحل دریافت گواهی امضای الکترونیک شامل دو مرحله زیر است:

  1. احراز هویت در سامانه جیکا (سامانه گواهی الکترونیکی میانی عام)
  2. دریافت کلید عمومی و خصوصی

مراحل بالا دارای جزئیاتی است که در ادامه به تشریح آن‌ها می‌پردازیم.

برای دریافت گواهی امضای الکترونیکی، لازم است در سامانه جیکا «Gica» ثبت‌نام  و اقدام به احراز هویت کنید. برای این کار ابتدا باید به نشانی اینترنتی www.gica.ir مراجعه کرده و در مرحله بعد، جهت درخواست صدور گواهی الکترونیکی بر روی دکمه «سامانه متقاضیان گواهی الکترونیکی» کلیک کرده یا مستقیما به نشانی ca.gica.ir مراجعه کنید.

دریافت گواهی امضای الکترونیکی از سامانه جیکا «Gica» یا www.gica.ir
دریافت گواهی امضای الکترونیکی از سامانه جیکا «Gica» یا www.gica.ir

در مرحله بعد لازم است برای ثبت‌نام در این وب سایت اقدام کنید. طبق “اطلاعیه مهم 26 اسفند 1402” سامانه مـتقاضیـان گواهی الکترونیکی یا «جیکا»، جهت انجام عملیات ثبت نام و بازیابی کلمه عبور، باید از طریق دکمه «ورود با پنجره ملی خدمات دولت هوشمند» در قسمت ورود کاربران (منو سمت راست وبسایت) اقدام نمایید.

دریافت گواهی امضای الکترونیکی از سامانه جیکا ca.gica.ir
دریافت گواهی امضای الکترونیکی از سامانه جیکا ca.gica.ir

پس از کلیک روی دکمه «ورود با پنجره ملی خدمات دولت هوشمند» جهت ورود به سامانه جیکا، وارد وبسایت پنجره ملی خدمات دولت هوشمند – ورود یکپارچه (sso.my.gov.ir) می شوید.

ورود به سایت جیکا از طریق سامانه دولت من sso.my.gov.ir/login
ورود به سایت جیکا از طریق سامانه دولت من sso.my.gov.ir/login

پس از ورود و تکمیل اطلاعات یک کد 5 رقمی صحت سنجی از سر شماره «MGOV» به شماره تلفن همراه شما ارسال می‌شود. بعد از دریافت این کد، آن را در کادر مربوطه وارد کرده و مجدد وارد وبسایت ca.gica.ir شوید.

نمونه پیامک دریافتی برای ورود از طریق سامانه دولت من sso.my.gov.ir/login
نمونه پیامک دریافتی برای ورود از طریق سامانه دولت من sso.my.gov.ir/login

در صورت انجام صحیح مراحل قبل، مطابق تصویر زیر، ورود شما تایید می‌شود.

ورود به سامانه جیکا ca.gica.ir
ورود به سامانه جیکا ca.gica.ir

با ورود به سامانه، مطابق تصویر زیر از منوی سمت راست گزینه «ثبت درخواست گواهی الکترونیکی» را با حرکت موس روی گزینه انتخاب کنید (کلیک نکنید) تا پنجره انتخاب نوع گواهی باز شود.

ثبت درخواست گواهی الکترونیکی
ثبت درخواست گواهی الکترونیکی

با توجه به تصویر بالا، در این مرحله دو گزینه وجود دارد که شما می‌توانید بر اساس آن‌ها درخواست گواهی را ثبت کنید.

  • ثبت درخواست گواهی: در این روش گواهی مورد درخواست شما بر روی سخت‌افزار توکن (یک دیوایس USB) تحویل شما داده می‌شود.
  • ثبت درخواست از طریق سی آر اس (CSR): چنانچه این گزینه را انتخاب کنید، گواهی به صورت فایل برای شما صادر می‌شود.

در ادامه، ضرورت دارد که براساس نوع شخص (حقوقی و حقیقی) و باتوجه‌به نیاز خود نوع گواهی‌های مورد درخواست خود را به شرح جدول زیر انتخاب کنید.

محصول

نوع گواهی

گروه کاربران

گواهی شخص حقیقی وابسته به دولت

متقاضی وابسته به دولت

سازمان و موسسات دولتی

گواهی مهر سازمانی وابسته به دولت

گواهی شخص حقیقی وابسته به غیر دولت

متقاضی وابسته به غیر دولت

شرکت های خصوصی و غیر دولتی

گواهی مهر سازمانی وابسته به غیر دولت

گواهی شخص حقیقی مستقل

متقاضی مستقل

اشخاص حقیقی

ثبت درخواست گواهی الکترونیکی - متقاضی وابسته به غیر از دولت
ثبت درخواست گواهی الکترونیکی - متقاضی وابسته به غیر از دولت

چنانچه شما یک شرکت خصوصی یا شخص حقیقی غیر وابسته به دولت هستید، گواهی «متقاضی وابسته به غیر دولت» و محصول «گواهی مهر سازمانی وابسته به غیر دولت» با اعتبار یک سال یا دو سال را انتخاب کنید.

در ادامه، با وارد کردن مشخصات نماینده و اطلاعات شرکت و سپس پرداخت تعرفه گواهی، ثبت‌نام شما تکمیل می‌شود و کد رهگیری را دریافت خواهید کرد. پس‌از دریافت کد رهگیری می‌توانید با مراجعه به دفاتر معرفی شده، گواهی (CRS) خود را به‌صورت فایل و یا توکن سخت‌افزاری (دیوایس USB به شکل حافظه Flash) را دریافت کنید.

در ادامه، با واردکردن مشخصات نماینده و اطلاعات شرکت و سپس پرداخت تعرفه گواهی، ثبت‌نام شما تکمیل می‌شود و کد رهگیری را دریافت خواهید کرد. پس‌از دریافت کد رهگیری می‌توانید با مراجعه به دفاتر معرفی شده گواهی (CRS) خود را به‌صورت فایل و یا توکن سخت‌افزاری را تحویل کنید.

قدم دوم؛ بخش دوم

کلید عمومی و خصوصی سامانه مودیان

پس از احراز هویت در سامانه جیکا و با در اختیار داشتن گواهی امضای الکترونیک، لازم است جهت دریافت «کلید عمومی و خصوصی» خود اقدام کنید. به منظور ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی در سامانه مودیان، دو نوع کلید، عمومی و خصوصی، مورد نیاز است. کلید عمومی برای دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی و کلید خصوصی برای رمزگذاری صورتحساب‌های الکترونیکی موردنیاز خواهد بود.

دریافت کلید عمومی و خصوصی سامانه مودیان

دریافت شناسه حافظه یکتای مالیاتی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها جهت ثبت‌نام در سامانه مودیان است؛ بنابراین باید آن را در اختیار داشته باشید. برای استخراج کلید عمومی و خصوصی می‌توانید به دو روش اقدام کنید:

  • استفاده از وبسایت‌های واسط مانند «صدگان» (Sadgan)
  • استفاده از نرم‌افزار Open SSL

با توجه به سهولت فرایند دریافت کلید عمومی و خصوصی در سایت «صدگان» و عدم نیاز به دانش فنی بر خلاف روش استفاده از نرم‌افزار Open SSL، در ادامه به توضیح این روش می‌پردازیم.

دریافت کلید عمومی و خصوصی سامانه مودیان با استفاده از وبسایت «صدگان» Sadgan

برای دریافت کلید عمومی و خصوصی در سایت صدگان ابتدا به وب‌سایت csr.sadgan.com مراجعه کنید. در ادامه، پس از تکمیل فرم مربوطه مطابق تصویر زیر، روی دکمه «دانلود فایل CSR» کلیک کنید.

وب‌سایت «صدگان» Sadgan
وب‌سایت «صدگان» Sadgan

پس از انجام مراحل مذکور کلید عمومی و خصوصی به شکل یک فایل Zip.  در اختیار شما قرار می‌گیرد (دانلود می شود) و شما برای استفاده از فایل های pem. باید آن ها را از فایل Zip. خارج کنید.

کلید های عمومی و خصوصی سامانه مودیان
کلید های عمومی و خصوصی سامانه مودیان
قدم سوم

دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی

شناسه یکتای حافظه مالیاتی یک ابزار بسیار حیاتی در فرایندهای مالیاتی کشور است که اهمیت و کاربردهای گسترده‌ای دارد. یکی از کاربردهای اصلی این شناسه، صدور صورتحساب‌های الکترونیکی است. با استفاده از این شناسه، اطلاعات مالیاتی به صورت الکترونیکی در صورتحساب‌ها ثبت می‌شود که این امر به جلوگیری از خطاها و افزایش دقت در اطلاعات کمک می‌کند.

کلیه مودیان مشمول مالیات به منظور صدور صورتحساب الکترونیکی لازم است جهت دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی اقدام کنند.

مودیانی که از قبل در سامانه سازمان امور مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir ثبت‌نام کرده‌اند و ثبت‌نام آن‌ها از نظر این سازمان تکمیل شده محسوب شود (یعنی در گاه چهارم باشند)، شناسه به صورت خودکار به آن‌ها تخصیص داده می‌شود. مودیان می‌توانند از طریق نشانی my.tax.gov.ir وارد سامانه شوند و به کارپوشه خود دسترسی داشته باشند.

پس از ورود به کارپوشه، شما می‌توانید در بخش عضویت کارپوشه با تکمیل اطلاعات جهت دریافت شناسه یکتا اقدام کنید. باید توجه داشت که شناسه یکتای حافظه مالیاتی به عنوان بخشی از شماره منحصر به فرد مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی به شمار می‌آید و در کلیه صورتحساب‌های صادره درج می‌شود.

کارپوشه مودیان مالیاتی چیست؟

به طور خلاصه، کارپوشه مودیان مالیاتی یک سامانه مرکزی و رابط بین مودیان مالیاتی و سازمان امور مالیاتی کشور است. مودیان مالیاتی در این سامانه می‌توانند به تمامی اطلاعات مالیاتی خود، مانند: مدیریت پرونده مالیاتی، دریافت یا فعالسازی شناسه یکتا حافظه مالیاتی، مدیریت حساب‌های بانکی، مدیریت صورتحساب ها، مدیریت قراردادها و دیگر امور مالیاتی خود دسترسی داشته باشند.

ورود به کارپوشه مودیان مالیاتی

  • برای ورود مستقیم به بخش «کارپوشه مؤدیان مالیاتی» می توانید از آدرس tp.tax.gov.ir مستقیما به «کارپوشه مؤدیان مالیاتی» وارد شوید. 
  • برای ورود به بخش «کارپوشه مؤدیان مالیاتی» از درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی نیز، طبق عکس زیر روی دکمه «ورود به کارپوشه» کلیک کنید.
ورود به کارپوشه مؤدیان مالیاتی از وبسایت my.tax.gov.ir
ورود به کارپوشه مؤدیان مالیاتی از وبسایت my.tax.gov.ir

با ورود به کارپوشه فهرست پرونده‌های مالیاتی متعلق به شما نشان داده می‌شوند. پرونده مالیاتی مورد نظر خود را برای دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی انتخاب کنید و با کلیک روی دکمه «ورود به پرونده» وارد کارپوشه مورد نظر خود شوید.

ورود به کارپوشه مؤدیان مالیاتی از وبسایت tp.tax.gov.ir
ورود به کارپوشه مؤدیان مالیاتی از وبسایت tp.tax.gov.ir

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی

با کلیک روی قسمت «عضویت»، در سمت راست صفحه، گزینه «شناسه‌های یکتا حافظه مالیاتی» را انتخاب کنید و سپس در سمت چپ صفحه بر روی دکمه «دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی» کلیک کنید.

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir
دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir

مرحله بعد مربوط تعیین روش ارسال صورتحساب الکترونیک است. در این مرحله می‌توانید روش موردنظر خود را انتخاب کنید و روی دکمه «بعدی» کلیک کنید.

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir
دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir

پس از انتخاب روش ارسال صورتحساب در مرحله بعدی، فایل «کلید عمومی» که از قبل تهیه کرده‌اید را بارگذاری کنید (در قدم دوم به نحوه دریافت «کلید عمومی» اشاره شد).

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir
دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir

در مرحله بعدی بعد از تکمیل اطلاعات لازم، شناسه یکتای حافظه مالیاتی برای شما تولید و به شما نشان داده می‌شود.

دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir
دریافت شناسه یکتا حافظه مالیاتی tp.tax.gov.ir

ثبت و پایش اطلاعات مالیاتی نیز یکی دیگر از کاربردهای شناسه یکتای حافظه مالیاتی است. سازمان امور مالیاتی از این شناسه برای ثبت و نظارت بر اطلاعات مالیاتی افراد و شرکت‌ها استفاده می‌کند. این اطلاعات شامل درآمدها، معافیت‌ها و مالیات‌های پرداختی است که در سامانه‌های مالیاتی ذخیره و مدیریت می‌شود. در کنار آن، شناسه یکتای حافظه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی امکان رصد دقیق‌تر و کنترل بیشتر در زمینه پرداخت مالیات‌ها را می‌دهد.

این امر به شناسایی تخلفات مالیاتی و جلوگیری از آن‌ها کمک می‌کند و در نهایت، به کاهش تخلفات مالیاتی منجر می‌شود.

قدم آخر

شناسه کالا و خدمات چیست؟

شناسه کالا و خدمات یا «Stuffid»، کدی 13 رقمی است که معرف ویژگی‌های ماهیتی کالا و خدمات، مانند نوع، جنس، مدل و نام تجاری محصول یا خدمت است. برای ثبت و صدور صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان لازم است شناسه کالا یا خدمات شما در صورتحساب الکترونیکی درج شود. 

دریافت شناسه کالاها و خدمات برای صدور صورتحساب الکترونیکی

جهت تسهیل اجرای گام اول در الکترونیکی کردن صورتحساب ها، وزارت صنعت، معدن و تجارت در هماهنگی با وزارت اقتصاد و امور دارایی اقدام به تهیه فهرستی از دسته‌های کالایی و خدمات با عنوان شناسه عمومی کالا و خدمات کرده است. مودیان مالیاتی می‌توانند از فهرستی که در اختیار آن‌ها قرار داده شده است استفاده کنند.

دریافت شناسه کالاها و خدمات برای صدور صورتحساب الکترونیکی stuffid.tax.gov.ir
دریافت شناسه کالاها و خدمات برای صدور صورتحساب الکترونیکی stuffid.tax.gov.ir

دانلود فایل شناسه کالاها و خدمات

مودیان می‌توانند آخرین فایل فهرست شناسه عمومی را از درگاه شناسه کالا و خدمت سازمان امور مالیاتی به نشانی stuffid.tax.gov.ir دریافت (دانلود) کرده و جهت صدور صورتحساب های الکترونیکی خود از لیست شناسه کالا و خدمت استفاده کنند.

روش‌های ثبت و ارسال صورتحساب‌ها به سامانه مودیان مالیاتی

مودیان مالیاتی برای ثبت و ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان، از چند روش مختلف به شرح زیر می‌توانند استفاده کنند:

  • ارسال مستقیم توسط شخص مودی
  • ارسال از طریق شرکت معتمد نوع یک با کلید شرکت معتمد
  • ارسال از طریق شرکت معتمد نوع یک با کلید مودی
  • ارسال از طریق سامانه‌های دولتی

ارسال مستقیم توسط شخص مودی

در این روش، شخص مودی مسئول امضای صورتحساب‌های الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و ارسال اطلاعات صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان است. این روش نیازمند داشتن یک نرم‌افزار حسابداری است که دارای قابلیت پشتیبانی از عملیات ثبت و ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان باشد.

ارسال از طریق شرکت معتمد نوع یک با کلید شرکت معتمد

در این روش، مودیان مالیاتی اطلاعات صورتحساب‌های الکترونیکی خود را به شرکت معتمد، مانند یک شرکت حسابداری ارسال می‌کنند. شرکت معتمد با استفاده از کلید خصوصی و زیرساخت‌های خود، صورتحساب‌های الکترونیکی را صادر و به سامانه مودیان مالیاتی ارسال می‌کند.

ارسال از طریق شرکت معتمد نوع یک با کلید مودی

در این روش، مودیان مالیاتی مسئول امضای صورتحساب‌های الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب‌های الکترونیکی هستند؛ اما مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان با شرکت معتمد ارائه‌دهنده خدمات مالی و مالیاتی است.

ارسال از طریق سامانه‌های دولتی

در این روش، مودی اقدام به ارسال اطلاعات صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان مالیاتی از طریق سامانه‌های دولتی می‌کند. در این صورت، مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی با مودی است.

باتوجه به روش‌های ذکر شده، مودیان مالیاتی می‌توانند بسته به شرایط و نیازهای خود، روش مناسب برای ارسال صورتحساب‌های الکترونیکی به سامانه مودیان مالیاتی را انتخاب کنند.

انواع صورتحساب در سامانه مودیان به لحاظ ماهیت معاملات

براساس قوانین سازمان امور مالیاتی صورتحساب‌های الکترونیک به لحاظ ماهیت معاملات به سه دسته کلی طبقه‌بندی شده‌اند:

  1. صورتحساب الکترونیکی نوع اول: به کسب‌وکارهای عمده فروش اختصاص دارد که ضروری است نام و اطلاعات خریدار در معاملات ثبت شود.
  2. صورتحساب الکترونیکی نوع دوم: مخصوص کسب و کارهایی است که با مصرف‌کننده نهایی سر و کار دارند و درج اطلاعات خریدار در آن‌ها ضرورت ندارد.
  3. صورتحساب الکترونیکی نوع سوم: این صورتحساب‌ها شامل رسید دستگاه‌های کارتخوان و درگاه‌های پرداخت مجازی هستند که به سیستم سازمان امور مالیاتی متصل‌اند که رسیدهای این تراکنش ها به عنوان صورتحساب الکترونیکی به‌صورت خودکار در سامانه مودیان ثبت می‌شود.

هریک از مودیان مالیاتی با توجه به نوع فعالیت خود مشمول ارسال یک یا چند نوع از صورتحساب‌های مذکور هستند.

انواع صورتحساب در سامانه مودیان به لحاظ قطعیت و اصلاحات

با توجه به اینکه در کنار معاملات قطعی، همیشه در معاملات احتمال اصلاح، ابطال و برگشت وجود دارد، پس صورتحساب یا فاکتورهای الکترونیکی مالیاتی از این حیث به 5 نوع مختلف طبقه‌بندی می‌شوند:

  1. صورتحساب عادی یا صحیح: صورتحساب عادی برای معاملات صحیح صادر شده و به سامانه مودیان ارسال می‌شود.
  2. صورتحساب ابطالی: صورتحساب ابطالی فاکتور معامله‌ای است که باطل شده است. در سامانه مودیان نمی‌توان یک صورتحساب را حذف کرد، بلکه باید یک صورتحساب ابطالی صادر و به این سامانه ارسال کرد. به این‌ترتیب، صورتحساب موردنظر باطل می‌شود و مالیاتی هم به آن تعلق نمی‌گیرد.
  3. صورتحساب اصلاحی: اگر زمانی ضرورت پیدا کرد تغییراتی را در صورتحساب انجام دهید و آن را اصلاح کنید، لازم است جهت صدور فاکتور اصلاحی اقدام کرده و آن را به سامانه ارسال کنید.
  4. صورتحساب برگشتی: این صورتحساب زمانی صادر می‌شود که صورتحساب برگشت خورده و شما قصد ارسال آن به سامانه مودیان را دارید.
  5. صورتحساب ارزی: درصورت انجام معاملات با ارزهای خارجی، صورتحساب ارزی صادر و به سامانه مودیان ارسال می‌شود.

با توجه‌ به طبقه بندی مذکور، لازم است تا در زمان‌های مقتضی، نوع متناسبی از فاکتورهای مورد اشاره صادر و به سامانه مودیان ارسال شود.

سامانه مودیان برای شرکت های خدماتی

سامانه مودیان به عنوان یک راهکار مالیاتی برای شرکت‌های خدماتی شناخته می شود. این سامانه به شرکت‌های خدماتی این امکان را می‌دهد تا اطلاعات مالیاتی و صورتحساب های الکترونیکی خود را به طور دقیق و به روز ثبت کنند و اظهارنامه‌های مالیاتی خود را به صورت الکترونیکی تنظیم و ارسال کنند.

علاوه بر این، سامانه مودیان به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا پرونده‌ها و درخواست‌های مالی و مالیاتی خود را به طور آنلاین پیگیری کنند و از وضعیت مالی خود آگاه شوند.

این سامانه با فراهم کردن امکاناتی مانند ذخیره‌سازی اطلاعات، ارائه گزارشات مالیاتی، و ایجاد امکانات تماس با مشاوران مالیاتی، به شرکت‌های خدماتی کمک می‌کند تا به روز رسانی و مدیریت مالیات خود را بهبود بخشند و از بروز مشکلات مالیاتی جلوگیری کنند.

سامانه مودیان برای صرافی‌ها

سامانه مودیان یک سامانه الکترونیکی است که توسط سازمان امور مالیاتی برای ثبت و ردیابی صورتحساب‌های الکترونیکی همه نوع کسب‌وکارها ایجاد شده است. از این رو، اشخاص و کسب و کارهایی که در حوزه مبادلات ارزی فعالیت می‌کنند مانند صرافی ها نیز باید صورتحساب‌های خود را به این سامانه ارسال کنند.

هرچند صرافی‌ها اغلب معاملات خود را با مصرف کننده نهایی انجام می‌دهند، اما براساس قوانین و دستورالعمل‌های مربوطه، باید صورتحساب الکترونیکی نوع اول را صادر کرده و اطلاعات خریدار را در آن درج کنند.

علاوه بر این، سامانه مودیان الگوی خاصی برای صورتحساب‌های مرتبط با مبادلات ارزی تعیین کرده است. این الگو معمولا شامل پر کردن بخش‌های میزان ارز، نوع ارز و نرخ برابری ارز با ریال است که برای تمامی صورتحساب‌های الکترونیکی مبادلات ارزی اجبار محسوب می‌شود.

سامانه مودیان برای طلا و جواهر فروشی‌ها

بر اساس قوانین سازمان مالیاتی، طلا و جواهر فروشی‌ها موظف‌اند که در هر صورتحساب الکترونیکی که برای هر مشتری صادر می‌کنند، اطلاعات دقیقی را ثبت کنند. این اطلاعات شامل جزئیاتی از جمله مبلغ اصلی طلا، سود فروشنده، اجرت و حق‌العمل است که باید به‌ صورت جداگانه و به تفکیک کامل در صورتحساب درج شود.

علاوه بر این، موارد دیگری که باید در صورتحساب الکترونیکی طلافروشی‌ها درج شود شامل شرح کالا، واحد اندازه‌گیری، مقدار طلا و سایر جزئیات مربوط به معامله است. این اقدامات به منظور افزایش شفافیت و کنترل مالیاتی بر روی معاملات فروش طلا انجام می‌شود.

جریمه طلا و جواهر فروشی ها از سمت اداره مالیات

به طور خاص، سامانه مودیان برای طلافروشی‌ها قوانین سخت‌گیرانه‌ای را تعیین کرده است. طلافروشی‌ها موظف به رعایت این قوانین هستند و درصورت تخلف، با جرایم جدی مواجه خواهند شد. به عنوان‌ مثال، اگر یک طلا فروشی صورتحساب الکترونیکی خود را صادر کرده و اطلاعات مالی مربوط به معاملات را در آن کتمان کند، مشمول جریمه‌ای معادل نُه درصد مبلغ کل فاکتور خواهد شد و این جریمه غیر قابل بخشودگی است.

از همین رو، طلا فروشی‌ها باید با دقت لازم، اطلاعات مربوط به معاملات خود را در صورتحساب‌های الکترونیکی ثبت و ارسال کنند تا از پایبندی به قوانین مالیاتی و ارائه اطلاعات دقیق به مراجع ذی‌صلاح اطمینان حاصل کنند. این اقدامات نه تنها به طلافروشی‌ها کمک می‌کند تا از جرایم مالیاتی جلوگیری کنند، بلکه به افزایش شفافیت و قابلیت اطمینان در بازار طلا نیز کمک می‌کند.

سامانه مودیان برای فروشگاه‌های حضوری و اینترنتی

با توجه به اینکه فروشگاه‌های حضوری و اینترنتی دارای فرایندهای مختلفی برای انجام معاملات هستند، ممکن است این سوال مطرح شود که آیا مقررات و رویه‌های سامانه مودیان برای این دو نوع فروش متفاوت است یا خیر.

پاسخ این سوال این است که هرچند فرایندهای فروش و کسب و کار فروشگاه‌های حضوری و اینترنتی با یکدیگر متفاوت هستند، اما تمامی مقررات و رویه‌های سامانه مودیان در مورد آن‌ها یکسان است و هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند.

بدین ترتیب، هر دو نوع فروشگاه موظف به ثبت دقیق معاملات الکترونیکی خود در سامانه مودیان هستند. این فروشگاه‌ها موظف هستند براساس نوع فعالیت خود یکی از انواع سه‌گانه صورتحساب‌های الکترونیکی را صادر و به سامانه مودیان ارسال کنند. سامانه مودیان برای هر دو نوع فروشگاه حضوری و اینترنتی یکپارچه عمل می‌کند و هیچ تفاوتی در مقررات و رویه‌ها بین آن‌ها وجود ندارد.

جمع‌بندی

در این مقاله به بررسی اهمیت ارسال صورتحساب الکترونیک به سازمان امور مالیاتی و نحوه ثبت نام در سامانه مودیان پرداختیم. ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان مالیاتی از اهمیت بسیاری برخوردار است؛ چرا که این اقدام به کسب‌ و کارها کمک می‌کند تا به طور دقیق‌تر و شفاف تر درآمدهای خود را گزارش دهند و در نهایت مالیات متعلقه را پرداخت کنند.

از طرفی، سازمان مالیاتی از این طریق می‌تواند درآمدهای کسب و کارها را بررسی کرده و مالیات‌های مناسب و عادلانه‌ای را برای آن ها تعیین کند. با ارسال صورتحساب الکترونیک به سازمان مالیاتی، کسب‌وکارها می‌توانند از جریمه و ابطال مجوز خود جلوگیری کنند؛ بنابراین، این اقدام نه تنها برای کسب و کارها بلکه برای اقتصاد کلان کشور نیز بسیار اهمیت دارد. در این مقاله همچنین، به روش‌های ثبت نام سامانه مودیان و دریافت شناسه یکتا پرداخته شد.

علاوه بر آن، موضوعات مهم و مختلف دیگری درخصوص سامانه مودیان مورد بررسی قرار گرفت که توجه به آن‌ها باعث سهولت و صحت اقدامات لازم در ارسال صورتحساب به سامانه مودیان می‌شود. با پیگیری مراحل صحیح و قانونی ارسال صورتحساب‌های الکترونیک به سامانه مودیان، شما می‌توانید از هرگونه مشکلات مربوط به این فرایند جلوگیری کنید و به طور موثر و با خیالی آسوده با سازمان مالیاتی همکاری داشته باشید.

0 0 رای ها
امتیاز کاربران به مقاله
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سامانه مودیان چیست؟ آموزش جامع ثبت‌نام و دریافت شناسه یکتا
فهرست مطالب
مقالات اخیر